24 Kasım 2018 Cumartesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan önemli açıklamalar




Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Türkiye ekonomisine yönelik uygulanan spekülatif ataklara karşı güçlü ve pratik aksiyon planlarımızın yanı sıra 2019-2021 yıllarını kapsayan 'Yeni Ekonomik Program'la birlikte Türkiye, küresel ekonomik aktörlerin güvenini sağlayacak sağlam bir duruş sergilemektedir." dedi.
Cumhurbaşkanı

Oktay, CumhurbaÅŸkanlığı himayesinde Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) ile Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) iÅŸ birliÄŸiyle ÇıraÄŸan Sarayı’nda düzenlenen 32. CACCI Konferansı’nda yaptığı konuÅŸmada, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın selamlarını ileterek, konferansın Türkiye’de gerçekleÅŸiyor olmasından memnuniyet duyduÄŸunu dile getirdi.

Asya-Pasifik bölgesinin giderek dünya ticaretinin merkez üssü konumuna geldiÄŸini belirten Oktay, Asya-Pasifik ülkelerinin toplam küresel ekonomi içerisindeki payının 2001 yılında yüzde 20’ler seviyesinde iken bugün yüzde 30 seviyesine yükseldiÄŸini söyledi. 
title=
Oktay, CACCI’nin Asya’nın ekonomik sınırlarının geliÅŸtirilmesinde ticaret odalarının rolleri, bölgesel ekonomik entegrasyon ve yeni ekonomik trendler konusunda geniÅŸ bir istiÅŸare imkanı sunması açısından önemli olduÄŸunu vurgulayarak, “28 ülkeden yaklaşık 3 milyon ÅŸirketin CACCI bünyesinde temsiliyeti, ülkeler arası iliÅŸkilerimizde var olan pozitif ivmenin ekonomik deÄŸer oluÅŸturan sürdürülebilir iÅŸbirliklerine dönüşmesi açısından önem taşımaktadır. Özel sektörün Türkiye’de mesleki üst kuruluÅŸu, yasal temsilcisi ve bu konferansın da ev sahibi olan TOBB’un CACCI’nin en güçlü üyelerinden birisi olması memnuniyet vericidir.” diye konuÅŸtu. 

“Ãœlkemizde son 16 yılda ekonomi alanında tarihi bir baÅŸarı ortaya konmuÅŸtur” 

TOBB’un Türkiye’nin 81 iline ve 160 ilçesine yayılmış 365 oda ve borsayı bünyesinde barındırarak Türkiye ekonomisine, birliÄŸin gücünü yansıttığını kaydeden Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye, Asya ile Avrupa arasında bir ulaşım ve enerji koridoru olmasının yanı sıra piyasaya uyum saÄŸlama becerilerini sürekli olarak geliÅŸtiren ve zorluklarla karşılaÅŸtığında, her defasında bu zorlukları daha da güçlenerek aÅŸan bir ekonomik ortaktır. Ãœlkemiz geniÅŸ bir coÄŸrafyayı kapsayacak ÅŸekilde üretim ve ticaret üssü olmaya uygun bir konumdadır. Türkiye, sahip olduÄŸu genç ve nitelikli iÅŸ gücü kaynakları, iç pazar kapasitesi, istikrarla geliÅŸen altyapısı, disiplinli finans sektörü ve rekabetçi özel sektörüyle bölgede ve dünyada önemli bir ekonomik aktör haline gelmiÅŸtir. 

Ülkemizde son 16 yılda ekonomi alanında tarihi bir başarı ortaya konmuştur. İstihdamda 19,6 milyondan 28,8 milyon seviyesine ulaşılmıştır. Bu oran 16 yılda 9,2 milyon yeni istihdam oluşturulduğu anlamına gelmektedir. 2018 yılının ilk çeyreğinde %7.4 büyümesiyle Türkiye, tüm AB ülkelerinden hızlı
büyürken, G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke olmuÅŸtur. 2018 ikinci çeyreÄŸindeki büyüme oranı da %5,2 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Kamu borç stoÄŸunun milli gelire oranı yüzde 60’tan, yüzde 9’a gerilemiÅŸtir. GeçtiÄŸimiz ay ihracat rakamlarımız tüm zamanların rekorunu kırarak, bir önceki yıla kıyasla %13,1 artmıştır.” 

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye ekonomisinin güçlenerek ilerlediÄŸine dikkati çekerek, “Uluslararası yatırımcıların ülkemize duyduÄŸu güven güçlenerek artmaya devam etmektedir. Türkiye ekonomisine yönelik uygulanan spekülatif ataklara karşı güçlü ve pratik aksiyon planlarımızın yanı sıra 2019-2021 yıllarını kapsayan ‘Yeni Ekonomik Program’la birlikte Türkiye, küresel ekonomik aktörlerin güvenini saÄŸlayacak saÄŸlam bir duruÅŸ sergilemektedir. Ekonomimiz, sahip olduÄŸu kapasite, donanım ve dirayet ile, suni manipülasyonları en az hasarla atlatabileceÄŸini bütün dünyaya göstermiÅŸtir.” ifadelerini kullandı. 

YaÅŸanan geliÅŸmelerin beraberinde birçok fırsatı da getirdiÄŸine inandığını vurgulayan Oktay, 2023 hedefleri doÄŸrultusunda ekonomide büyük reform ve köklü deÄŸiÅŸiklikleri hayata geçirdiklerini belirtti. 

“Türkiye’nin kalkınma hızı ivme kazanmıştır” 

Oktay, ekonomik alanda hayata geçirdikleri reformların her zaman mutfağında yer almış olan TOBB’un, ortak aklın gereÄŸini yapmalarında en önemli paydaÅŸlarından birisi olduÄŸunu aktararak, şöyle devam etti: 

“2017 yılında TOBB öncülüğünde baÅŸlattığımız istihdam seferberliÄŸi bu iÅŸbirliÄŸinin en somut tezahürüdür. Ä°nanıyorum ki, ülkemizin ekonomik hamleleri, sayıları giderek artan giriÅŸimcilerimiz ile daha da güçlenecek ve yeni boyutlar kazanacaktır. CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’yle hızlı karar alan etkili bir yapıya geçmiÅŸ olmamız sayesinde Türkiye’nin kalkınma hızı ivme kazanmıştır. Türkiye rekabete ve uluslararası yatırımcılara açık bir ülkedir. Bizler ekonomik kalkınmamızı özel sektör öncülüğünde gerçekleÅŸtirmekteyiz. Bu yüzden özel sektörün rahat ve serbest bir ÅŸekilde yatırım yapmasını saÄŸlayacak yasal düzenleme ve reformlara büyük önem veriyoruz. Bununla birlikte uluslararası doÄŸrudan yatırımcıların ülkemizde güvenle ve daha çok yatırım yapmaları için gerekli yasal düzenlemeleri ve reformları yapmaya da özen gösteriyoruz. Aynı ÅŸekilde, öngörülebilirliÄŸin artması ve ÅŸeffaf bir yatırım ortamının saÄŸlanmasına büyük önem verdik, vermeye devam ediyoruz.” 

Oktay, Yatırım Ortamını Ä°yileÅŸtirme Reform Programı’nın hayata geçmesi ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcıların önlerini daha iyi görerek çok daha rahat yatırım kararı almaya baÅŸladıklarını belirterek, bu çalışmalar neticesinde Türkiye’nin, Dünya Bankası’nın hazırladığı 2017 yılı Ä°ÅŸ Yapma Kolaylığı Endeksi (Doing Business) sıralamasında 17 basamak birden sıçrayarak 43. sıraya yerleÅŸtiÄŸinin altını çizdi. 

e-Devlet üzerinden sunulan hizmetleri çeÅŸitlendirmek ve özel sektörü de sisteme entegre etmeye yönelik “dijital dönüşüm projesi” çalışmalarının kararlılıkla devam ettiÄŸini dile getiren Oktay, en geç bir yıla kadar tamamlanması planlanan e-Devlet projeleri kapsamında, her kesim tarafından hissedilecek bir dönüşüm saÄŸlanacağını söyledi. 

Oktay, CumhurbaÅŸkanlığına doÄŸrudan baÄŸlı olan Yatırım Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, Ticaret Bakanlığının ve ilgili diÄŸer kuruluÅŸların bu sürecin hızlı sonuçlanması için yoÄŸun bir çaba içerisinde olduÄŸunu vurgulayarak, şöyle konuÅŸtu: 

“Pasifik’ten baÅŸlayarak ülkemizin bulunduÄŸu topraklara uzanan tarihi ipek yolu, asırlar boyunca dünya ticaretinin nabzını tutmuÅŸtur. Kadim ipek yolunu yeniden canlandırıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, ülkemizdeki kısmının 2017 yılında tamamlanması ile kullanıma açılmıştır. Türkiye, Çin’den Avrupa’ya uzanan demiryolu hattının geçiÅŸ noktalarını barındırmakta ve orta koridorunu oluÅŸturmaktadır. Böylelikle Asya’yı Avrupa’ya Anadolu üzerinden baÄŸlıyoruz. Dünyanın en büyük projelerinden olan, boÄŸazın iki yakasını denizaltından demiryoluyla baÄŸlayan Marmaray, karayoluyla baÄŸlayan Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve Çanakkale Köprüleri ile bu yıl 29 Ekim’de Sayın CumhurbaÅŸkanımız tarafından hizmete açılan Ä°stanbul Yeni Havalimanı ülkeler arası ticareti kolaylaÅŸtıracak önemli yatırımlarımızdan bazılarıdır.” 

Türkiye’nin küresel ticarete her geçen gün daha çok entegre olduÄŸuna dikkati çeken Oktay, sözlerine şöyle devam etti: 

“2002 yılında Asya-Pasifik bölgesi ülkeleriyle ticaretimiz toplam ticaret hacmimizin yüzde 9’u iken, 2017 yılında bu oran yüzde 17 seviyesine yükselmiÅŸtir. Bu ivmeyle Asya bizim için “Uzak DoÄŸu” deÄŸil gönül coÄŸrafyamızın yakın sınır komÅŸusu olmuÅŸtur. Ancak Türkiye, 2017 yılında bölgeden 56,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleÅŸtirirken, bölgeye yalnızca 9 milyar dolarlık ihracat gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu nedenle, bölge ile ithalat-ihracat dengemizi saÄŸlayacak ÅŸekilde ticari iliÅŸkilerimizi geliÅŸtirmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. En kısa sürede 100 milyar dolarlık ticaret hacmini geride bırakmalıyız. CACCI Konferansının bu açıdan önemli bir fırsat olduÄŸunu düşünüyorum. Konferans vesilesiyle gerçekleÅŸtirilecek olan temaslar ve kurulacak sürdürülebilir iliÅŸkiler sayesinde bu hedefimize daha hızlı ulaÅŸacağımıza inanıyorum. 

Asya-Pasifik Ticaret Ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nun, dünya nüfusunun yüzde 40’ını ve dünya ekonomisinin yüzde 23’ünü kapsayan Asya-Pasifik Bölgesi’nin en büyük iÅŸ dünyası örgütü olması, burada bulunan sanayi ve ticaret dünyasının temsilcilerinden beklentilerimizi artırmaktadır. CACCI üyesi tüm ticaret odası temsilcilerini, kazan-kazan anlayışını temel alarak, ülkeler arası ticareti kolaylaÅŸtıracak ve ülke ekonomilerinin birbirlerine entegrasyonunu hızlandıracak yeni enstrümanlar oluÅŸturmaya davet ediyorum. Atalarımız ‘BaÅŸ baÅŸa vermeyince taÅŸ yerinden kalkmaz’ demiÅŸler. Gelin baÅŸ baÅŸa verelim, hep birlikte, sahip olduÄŸumuz potansiyel ve kapasiteyle ülkelerimizi ve bölgemizi önemli ekonomik cazibe merkezleri haline getirelim. CACCI üyesi ticaret odalarının iÅŸbirliÄŸi inanıyorum ki ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkısı ile barışa ve istikrara hizmet edecek, çok taraflı fayda saÄŸlayacaktır.” 

Programa, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, CACCI BaÅŸkanı Jemal Inaishvili, CACCI’nin gelecek dönem baÅŸkanlığını alacak CACCI BaÅŸkan Yardımcısı Samir Modi, çok sayıda iÅŸ insanı ve davetli katıldı. 

Konferans sonunda günün anısına Oktay ve Pekcan’a tablo takdim edildi. 
title=

Kaynak: Hürriyet


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan önemli açıklamalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder